Парк Хотел Фея

Музей на Занаятите

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е първият в страната, който показва в детайли народните художествени занаяти и като инструментариум, и като форми, функции и декоративни системи в основните занаятчийски браншове: керамика, дървообработване и металообработване, народен текстил

В експозицията са показани, както занаятчийски изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса. Проследяват се първите стъпки на керамичното училище в града и формирането на съвременната троянска шарка. Вниманието привличат причудливи стомни с необикновенни имена: „Динченка“, „Рогачка“, „Булка“ и „Шейтанка“. Стомни, с които троянските майстори демонстрират своите умения и естетически усет.

В музея децата могът да посещават специално разработени образователни програми. При тяхното реализиране те научават интересни факти от ежедневната музейна работа. Предоставя им се възможност да изработят научен паспорт на експонат, каталожна картичка, да разгледат инвентарните книги.

За ученическата аудитория са и прожекциите на филми, създадени от музея, както и презентациите за забележителни личности от Троян.

Цени:

за ученици – 2.00 лв.

за възрастни – 4.00 лв.