Спа хотел Фея - к.к. Чифлика

Развлечения

 • Национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие - Орешак 2013 - от 1 -ви до 5-ти май    www.fairoreshakbg.com/
 • Община Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата организират от 1 до 5 май 2013г. в Националното изложение с.Орешак, XXVII Национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие – „Орешак 2013”.
  Майстори от България, Франция, Полша, Палестина, Северна Корея, Китай, Япония и Индонезия ще покажат уникални предмети на занаятите и приложните изкуства.
  Изложбата ще ни отведе в един прекрасен свят от форми, багри и композиции, ще ни разкрие магията на визуалните изкуства, с помоща на която нашите автори пренасят традицията във времето.
  Откриване: 1 май 2013г., 11.00 часа
 • 1 май 2013 г. (сряда) -
 • 11 ч. Официално откриване на изложбата
 • 13 ч. Очарователните рози на Архипелага концерт на танцов състав от Индонезия
 • 13.30 ч. Фолкклорна палитра - в изпълнение на Детски танцов състав към ФА "Трявна
 • 2 май 2013 г. (четвъртък)
 • 11 ч. Концерт на ученици от Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен
 • 12 ч. Представяне на музиката на Индонезия - Колинтанг
 • 12.30 ч. Кулинарни изкушения - представяне на френска, палестинска и българска кухня
 • 3 май 2013 г. (петък)
 • Живите занаяти
 • Ателиета по дърворезба, пирография, грънчарство, иконопис и тъкачество
 • Работилница за изработка на сувенири от жива вълна
 • Ателие за тематични великденски сувенири
 • Работилница за изработване на цветя от хартия
 • Еко пътека "По пътя на еделвайса"
 • Атракционен парк "Айдушко Сборище"
 •  Въжен парк „Катеричка“
 • Троянски Манастир „Успение Богородично“
 • Музея на занаятите  – гр. ТРОЯН
 • Грънчарство
 • Природонаучен музей - с. 'Черни Осъм'

Еко пътека "По пътя на еделвайса"

Непосредствено в края на село Чифлик минава екопътеката „По пътя към еделвайса”, която води до резервата „Централен Балкан“. Този пешеходен маршрут е от 870 до 1600 м надморска височина. Маршрутът село Чифлик – хижа Хайдушка песен е автомобилен.. Обикновено маршрута се изминава пеша по асфалтово шосе до хижата за около 1 – 1.30 часа /7км /. След това екопътеката продължава през гората. Тази част от маршрута е стръмна и трудна, изисква специална екипировка. Целият преход е между 3 и 4 часа. По пътя може да се срещнат над 40 вида редки и защитени растения, да се чуят гласовете на 60 вида птици, обитаващи този край. Хижа „Хайдушка песен“ е изходен пункт за разглеждане на резервата "Козя стена" и хижите "Козя стена", "Васильов" и "Ехо". Околностите на хижата предлагат възможности за интересни излети. Там се намира мястото, където е бил заловен Тодор Каблешков. Наблизо е и гробът на убитите другари на Каблешков – Георги Търнев и Стефан Почеков. Край село Чифлик оставят костите си и двама Ботеви четници – Никола Войновски и Стоян Българчето. Под дебелите сенки на дърветата покрай реката, дървени маси и пейки Ви приканват да направите кратка почивка и да се подкрепите с вкусна храна. Ние Ви предлагаме раница под наем с приготвена от нас храна и напитки.

Пакета с храна включва: 2 бр. сандвичи  /шунка и кашкавал/ 2 води, 1 шоколад/или 2 ябълки/. Всичко това е за двама и може да се поръча на рецепция за 11,00 лв.

Обратно към избора

 

 

Атракционен парк “АЙДУШКОТО СБОРИЩЕ”

 

“Айдушкото сборище” се намира /само на 17 км. от хотел Фея/ в подножието на Троянския проход на голяма поляна, където минава стария римски път “ Виа Траяна” (град Троян носи неговото име). Останки от пътя показват къде са минавали войските на император Траян и търговските кервани от Дунава до Беломорието. Мястото, където е построено “Айдушкото сборище” представлява голяма поляна с панорамна гледка към “Козя стена”, Беклемето и обграждащите Троян хълмове. Намира се на 200 м от централния път.

 

Можете да изпитате спортния си дух, играейки пейнтбол на игрище със стандартни размери. На Айдушко сборище, можете да практикувате конна езда, да се научите да стреляте с лък или просто да прекарате приятно с вашите близки или приятели

 1. ОБУЧЕНИЕ ПО ЕЗДА С ЕЛИТНИ КОНЕ В МАНЕЖ /20мин./ 20.00лв.
 2. ЕЗДА ПО МАРКИРАНИ ПЪТЕКИ С ВОДАЧ / 1 час / 30.00лв.
 3. ЕЗДА В ПЛАНИНАТА ЗА ЕДИН ДЕН С ВОДАЧ / 4-5 часа / 80.00лв.
 4. СТРЕЛБА С ЛЪК ПО МИШЕНА / 20 бр. стрели / 12.00лв.
 5. СТРЕЛБА С ПНЕВМАТИЧНО ОРЪЖИЕ ПО МИШЕНА / 50 ИЗСТРЕЛА/ 8.00лв.
 6. ОРИЕНТИРАНЕ С КАРТА КОМПАС ИЛИ GPS 5.00лв.
 7. РАЗХОДКА С ДЖИП ПО РИМСКИ ПЪТ ВИА-ТРАЯНА за един джип /4ч/ 130.00лв.
 8. РАЗХОДКА С ДЖИП ДО ВРЪХ ВАСИЛЬОВ, обяд на ХИЖА ВАСИЛЬОВ, разглеждане на ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ за един джип /8часа/ 200.00лв.
 9. ТУРИСТИЧЕСКИ ПРЕХОД С ВОДАЧ ЗА ЕДИН ДЕН 60.00лв. /ЗА ГРУПИ до 10 ЧОВЕКА/
 10. ВСЯКА ПОСЛЕДНА СЪБОТА НА ЮНИ СЕ ПРОВЕЖДА ПРАЗНИК НА БИЛКИТЕ ПЛАНИНАТА И ТУРИЗМА-- от 10 часа
Обратно към избора

Въжен парк „Катеричка“

 

Атракционен въжен парк "Катеричка" се намира на 200 метра южно от центъра на курортен комплекс "Беклемето"и на 23 км. от с. Чифлик . Комплексът се намира на прохода "Троян - Кърнаре" на 1300 метра надморска височина в непосредствена близост до национален парк Централен Балкан. Атракционен въжен парк "Катеричка" представлява система от изградени сред дъбова гора въжени стълби, въжета, планински тролеи и дървени греди.

Паркът е подходящ за индивидуални и групови посетители, семейства и приятелски компании.

Цени:

за възрастни: 9.00 лв.

за деца до 16 години: 7.00  лв.

за групи над 10 човека - отстъпка

Обратно към избора

Троянски Манастир „Успение Богородично“

 

На 10 км югоизточно от град Троян и 27 км от хотел Фея в северните поли на Троянския балкан се намира най-големият старопланински манастир в България - Троянският ставропигиален манастир "Успение Богородично". Разположен е на 400 м. надморска височина под живописния горист склон "Чукарка" всред дивна природа.

 

В главната църква на манастира се пази най-старата икона - светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна.

 

На 20 януари 1872 г. Васил Левски организирал тук таен революционен монашески комитет, начело с игумена Макарий. При избухването на Априлското въстание в манастира е бил разкрит команден пункт на воеводите Панайот Волов, Георги Икономов и Тома Хитров. И до днес е запазена в автентичния си вид килията, в която са били обсъждани революционните дела.

На 15 август всяка година е празника на манастира. На тази дата Иконата се изнася от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони пред, които много българи се покланят.

Обратно към избора

Музей на Занаятите – гр. Троян

 

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е първият в страната, който показва в детайли народните художествени занаяти и като инструментариум, и като форми, функции и декоративни системи в основните занаятчийски браншове: керамика, дървообработване и металообработване, народен текстил

 

В експозицията са показани, както занаятчийски изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса. Проследяват се първите стъпки на керамичното училище в града и формирането на съвременната троянска шарка. Вниманието привличат причудливи стомни с необикновенни имена: „Динченка“, „Рогачка“, „Булка“ и „Шейтанка“. Стомни, с които троянските майстори демонстрират своите умения и естетически усет.

 

В музея децата могът да посещават специално разработени образователни програми. При тяхното реализиране те научават интересни факти от ежедневната музейна работа. Предоставя им се възможност да изработят научен паспорт на експонат, каталожна картичка, да разгледат инвентарните книги.

За ученическата аудитория са и прожекциите на филми, създадени от музея, както и презентациите за забележителни личности от Троян.

Цени:

за ученици - 2.00 лв.

за възрастни - 4.00 лв.

Обратно към избора

Грънчарство

Грънчарството – керамиката е едно чудо, съсзадено от глина. Древен занаят, чийто корени се крият в миналото. Грънчарството е занаят с художествени постижения. Характерен инстромент е грънчарското колело, непроменено от древността и до днес. След източване на формата , следва съхранение , изпичане и украса. Съществуват и различни методи и стилове за украса – гравиране, цветен рисунък и апликиране.

Само на няколко километра от хотел Фея, Вие можете да наблюдавате грънчарското изкуство, а също така и да изработите сами свой шедьовър.

Цени :

- изработка на фигурка и изпичане - 5 лв.

- оцветяване на фигурка - 5 лв.

Обратно към избора

Природонаучен музей в с. Черни Осъм

 

Природозащитен информационен център 'Черни Осъм' е разположен в Природонаучния музей в с. Черни Осъм и функционира в сътрудничество с него.

 

На 30 км. от хотел Фея в с. Черни осъм можете да посетите Природанаучния музей. В него е представена фауната на средна Стара планина, а в центъра - флората на Национален парк 'Централен Балкан'. Центърът разполага с богата библиотека, обособен детски кът, подходящ за провеждането на образователни мероприятия с най-малките деца, видеотека с филми, разкриващи природните дадености на България.

 

В трите зали на музея е уловен духа на Централна Стара планина. Има повече от 700 препарирани животни, обитаващи горите и върховете и реките на планината. Най-забавна е атракционната зала. В нея са събрани различни бозайници и птици, хищници и тревопасни като сърни, елени, глигани, мечки, вълци, лисици, орли и др. Когато посетителите минават покрай експонатите, могат да чуят звуците и песента на всяки един бозайник, влечуго и птица.

 

Пъстрата колекция от насекоми, подредена във втората зала, също е много интересна и ценна от научна гледна точка. Представители на отровни и неотровни змии, като пепелянки, усойници и смоци са изложени в същата зала. Около 120 вида грабливи, пойни и водни птици, реещи се в „Централния балкан” също привличат посетителите с красивото си оперение и горд вид

На втория етаж има диорамни витрини с големи фотографии зад експонираните животни, изобразяващи естествата им среда. Тук са показани семейство сърни, благородни елени, елен-лопатар, мечки, глигани, вълци, чакали, диви котки, семейство "порови" и много други. Музеят е изключително ценен, защото в него само за около час могат да се видят и опознаят животни, които може би никога няма да срещнем в естествената им среда. Достатъчно е да прекараме съвсем малко време в Природонаучния музей, наблюдавайки препарираните животни и слушайки записаните им гласове, за да осъзнаем колко ценна и важна е дивата природа. Животните са много симпатични и дори приличат на големи плюшени играчки, но от своите стойки те се взират в нас със стъклените си очи и ни отправят мълчаливо послание. А то гласи, че ние сме длъжни да пазим живите им роднини и да се грижим за природата, защото сме част от нея.

Цена:

за ученици - 1.00 лв.

за възрастни - 2.00 лв.

за групи над 20 души - отстъпка

Попитайте на рецепция за планински велосипеди под наем. Цена за наем на велосипед – 10 лв. за половин ден и 15 лв. наем за цял ден. Възможен преход – с.Чифлик – хижа „Хайдушка песен“ - между 1 и 2 часа.

 

 

Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая
Спа хотел Фея - Двойна стая